Maten på Korfu

Köket på Korfu har de typiska kännetecknen från Medelhavet; olivolja som bas, grönsaker, ris, pasta (på Korfu är pastasorten orzo med en risliknande form särskilt populär) och många örter och kryddor. Eftersom ön varit under många olika styren genom åren, märks influenser i köken från både Italien, Frankrike och Storbritannien. De mest välkända rätterna på Korfu härstammar från öns 400 år under venetianskt styre; Sofrito (kalv som kokas med vinäger, vitlök och persilja), Bourdeto (en pepprig fiskgryta), Bianco (en vit fiskgryta med mycket vitlök) och Pastitsada som är en pasta med tomatsås gjord på tupp eller alternativt räkor. Maten, och framför allt brödet, är alltid väl saltat på Korfu, som historiskt alltid haft stor saltframställning.

Självklart hittar du de klassiska grekiska rätterna även på Korfu. Varför inte ta några små mezerätter till lunch istället för den klassiska grekiska salladen? Prova några goda Dolmades (vinblad fyllda med ris och köttfärs), Keftedes (köttbullar i tomatsås) eller Melitzanes tiganites (friterade aubergineskivor). Är du ute efter en större rätt bör du inte missa Kleftiko, som är ugnsrostat (och oftast mycket mört) lammkött. Har du tröttnat på fisk och kött från grillen rekommenderas den mustiga och kryddiga grytan Stifado, som är ett långkok på kalv eller biff, med vitt vin, tomatsås, kanel och mängder av syltlök.